START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT
Rom del 1
2007-09-16 10:41:53

2007-09-14

Så har man då äntligen anlänt till Rom. Resan kunde inte ha gått bättre, både flyget från Kastrup och tåget från Fuimicino gick smidigt. Hotellet låg precis på baksidan av stationen, så det var inga problem att hitta. Efter att ha dumpat bagaget och hört av oss till våra oroliga föräldrar gav vi oss ut för att stilla vår hunger. Vi hittade ett litet turistigt ställe där de hade Italiens motsvarighet till mikrovågspizza och öl som kostade alldeles för mycket (ca 65 kr!). Vi var dock för hungriga och för trötta för att orka gå någon längre sträcka från hotellet, så det fick gå. Efteråt begav till en liten affär för att handla på oss kex, ost, prosciutto och salami, samt en flaska rödvin. Sedan gick vi tillbaks till hotellet och mös på rummet.


2007-09-15

Efter en sötsliskig frukost på hotellet var det dags att planlöst irra runt i Rom. Vi lyckades dock hitta några typiska sevärdheter:
- St Maria Maggiore, en av de rikast utsmyckade kyrkorna i Rom, speciellt känd för sina mosaiker. Tyvärr fick man inte lov att ta bilder inne i kyrkan, så vi fick nöja oss med bilder på fasaden.
- Palazzo del Quirinale, det gamla påvepalatset och som numera är bostad till Italiens president. Eftersom vi hade glömt vår guidebok visste vi inte vad detta var när vi var på plats, så det enda vi tog bild på var en Alfa-polisbil :) Vad vi dock visste var att fontänen som låg mittemot avbildade Castor och Pollux, ryttarnas beskyddare, så den tog vi en bild på.
- Il Vittoriano, ett monument över Italiens första kung. Hela monumentet är fantastiskt överdimensionerat och högst uppe får man en otrolig överblick över hela staden. Tydligen kallas monumentet för "bröllopstårtan" eller "skrivmaskinen", och romarna är inte speciellt förtjusta i den då den bryter mot den övriga arkitekturen.
Värt att nämna är att vi utanför monumentet föll i en klassisk turistfälla och lät oss bli fotograferade med en "äkta" romersk soldat. Dessa två tjusiga bilder kostade oss endast 15 euro :)
Efter den här långa turen kände vi oss glassugna och vad kan då vara bättre än att betala ca 200 kr för två glasstrutar? Gott var det i alla fall. En timme senare käkade vi lunch på vad som förmodligen kommer att bli lite av ett stammisställe. Vi valde foccacia med prosciutto, ruccola och parmesan som var supergott :)

Ölen är som sagt ganska dyr i Rom och dessutom ganska vattnig, men vi lyckades faktiskt hitta ett ställe som hade 66 cl Tuborg för endast 4,50 euro flaskan(!). Här kommer vi nog att dricka/äta fler gånger :)

Lite senare... klockan är nu 22.35 och vi har precis kommit tillbaka till hotellet efter en mysig kväll ute. Först var vi på en äkta italiensk trattoria och åt trerättersmiddag för endast 15 euro per person. Vi drack husets röda till för endast 5 euro(!). Supergott och supermysigt! Efteråt gick vi till en irländsk pub i närheten av St Maria Maggiore, där de visade världsmästerskapen i rugby på tv utomhus och serverade ordentlig öl till bra pris (5 euro för en pint). Just det, glömde vi säga att temperaturen låg på 20,5 när klockan var 22.15? :)

Till Blogbag
Kommentarer

Namn (obligatoriskt)
Blogbagtitel (klipp och klistra titel ovan)
Kommentar (obligatorisk)
FRA-flagga (obligatorisk förstås)
 
Get Firefox!