START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT
En enarmad rullstolsförare kör alltid i cirklar
2007-09-26 19:45:18

För lite drygt ett år sedan försatte jag mig i en ytterst obekväm situation. Händelsen i fråga utspelade sig en vanlig öldränkt utekväll på John Bull (ja, jag vet att det heter The Old Bull nu men det namnet har jag inte accepterat ännu) i Lund. Efter att ha hinkat i mig en hälsosam mängd öl, och desperat försökt undvika den lille amerikanen med hatt som tvunget ska tvinga upp folk för att göra bort sig på karaokescenen, så var det dags för ett toalettbesök.

Jag förflyttade mig genom folkmassorna på min väg mot toaletterna med en smidighet som bara en kropp fulltankad med alkohol besitter. Väl framme visar det sig att de båda "vanliga" toaletterna är upptagna men det visar dock att handikappstoaletten är ledig (ni förstår kanske redan vart detta leder). Utan att fundera mycket över det så går jag helt enkelt in på handikappstoaletten. Jag utför mina behov, tvättar händerna, benundrar mina vackra drag i spegeln under några minuter och lämnar sedan toaletten. Allt verkar vara frid och fröjd, men utanför dörren möts jag av varje ickehandikappade handikappstoalettbesökares värsta mardröm; en snubbe i rullstol!

Har ni råkat ut för situationen vet ni vad jag pratar om, ni andra kan säkert tänka er in i denna ytterst jobbiga situation. Man känner sig som ett kräk och en inkräktare i de funktionshindrade människornas värld. Jag mumlade något ohörbart till killen och rumlade sedan iväg så fort jag kunde. Ytterst hög ångestnivå!

Nu var det ju ett tag sedan detta hände men härom dagen besökte jag handikappstoaletten på min arbetsplats och började då fundera över hela handikappstoalett-grejen. Betyder handikappskylten att det bara är handikappade människor som får utnyttja toalettens funktionalitet och vilken grad av handikapp måste man då uppnå? Att stamma är ju ett handikapp men det ger väl en knappast tillgång till handikapsstoaletten? Vid förbud tycker jag då att man skulle ha en tilläggsskylt för att signalera detta. De vanliga ”herr”- och ”dam”-skyltarna, fast med ett rött kors över eller nåt.

En annan möjlighet är att handikappade endast har företräde. Om det är långa köer så har de helt enkelt förtur, då behöver man ju inte ha dåligt samvete om det inte finns några rullstollsracers i närheten när man går in där. Det skulle ju förstås kunna vara så att handikappsskylten bara signalerar att toaletten är handikappsanpassad och att vem som helst får gå in där, handikappad eller ej. Men vad vet jag? Har ni något att tillföra ämnet så kan ni ju alltid maila mig.

När vi ändå pratar om handikappade människor så är det en annan sak som jag undrar över. Nyser vänsterhänta personer i vänstra armvecket (jag vågar inte ens tänka på hur en ambidexter människa fladdrar till med båda armarna i så fall när han nyser)? Jag nyser av en ren reflex i mitt högra armveck och häromdagen började jag fundera på om det möjligtvis har något att göra med att jag är just högerhänt. Jag ville förstås testa hur det kändes att nysa i mitt vänstra armveck så efter att ha inhalerat dammet från närmsta golvlist gjorde jag mig redo för att medvetet nysa i det vänstra armvecket. Nysningen kom som på beställning men trots att jag var beredd på en "vänsternysning" så resulterade det i en sträckt nacke och att jag nästan föll omkull vid utförandet av denna till synes simpla uppgift. Jag kan helt enkelt inte nysa i vänstra armvecket!

Gäller detta då bara mig eller gäller det alla högerhänta människor som vandrar på denna jord? Kan det rent av vara så att ingen kan "vänsternysa", inte ens de som tack vare naturens grymma skämt torkar sig i ändalykten med sin vänstra hand. Jag skulle väl kanske kunna gräva fram någon vänsterhänt person och fråga, men hur kul är det på skala? Jag låter hellre frågan vara obesvarad och fortsätter att vilt spekulera vidare.
Till Blogbag
Kommentarer

Namn (obligatoriskt)
Blogbagtitel (klipp och klistra titel ovan)
Kommentar (obligatorisk)
FRA-flagga (obligatorisk förstås)
 
Get Firefox!