START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT
8 mynt är fler än 7 svåra år
2007-10-17 18:27:40

Om ni hänger här med jämna mellanrum kan ni väl knappast ha missat att jag nyligen besökte Rom för att spendera min bröllopsresa där. Under tiden extraknäckte frugan som medskribent till vår reseblogg och det blev ett gäng blogginlägg som skiljer sig en hel del från vad jag brukar skriva. Dessa inlägg har nu blivit flyttade hit och jag slänger eventuellt upp fler lite bilder från resan också någon gång.

Så har jag då inte tjatat tillräckligt om Rom? Knappast! Jag har ju varit så okarakteristiskt positiv i min skildring av resan så jag känner att jag måste få skriva av mig lite gällande allt som jag störde mig på under mitt besök.

Ok, nu har jag precis raderat ett lagom stort stycke text eftersom jag insåg att det här inte blev så kul som jag hade hoppats på. Det är fan inte lätt att ha så fantastiskt höga krav på sig själv som jag har. Hade en lista på en massa saker som jag störde mig på under resans gång men det blev helt enkelt jävligt trist, så kan det vara. Finns dock en sak som jag känner att jag ändå vill skriva om och det var tiggarna.

Rom måste ha de i särklass sämsta tiggarna i hela världen. Nu kan jag inte påstå att jag har så stor tiggarerfarenhet från runt om i världen, men sämre än i Rom kan det fan inte bli. När man ser en tiggare så förväntar man sig ofta att de ska utföra något litet trick, spela något instrument (ja, gatumusikanter är bara förtäckta tiggare) eller förnedra sig själva på något lustigt sätt så att det känns ok att slänga sin växel på dem. Tiggarna i Rom gjorde däremot inga trick, många av dem var knappt vakna. De satt i nåt litet hörn med handen eller nån skitt jävla mugg utsträckt och sov mitt på dan, och för detta tror de att de ska få pengar? En gång kom det en liten brud i fjortonårsåldern springandes mot mig och gav mig en slängkyss varefter hon höll ut handen och ville ha pengar. Hon var klädd i helt vanliga kläder (vad nu det är) och hade hon inte stått där med handen utsträckt som ett jävla fån hade jag trott att det var en vanlig flicka (inte för att det brukar studsa runt en massa barn och kasta slängkyssar om man inte befinner sig i typ Teletubby-landet) och inte en tiggare. När jag kom längre upp på gatan såg jag förstås hennes morsa som givetvis satt där med sin skitta kopp utsträckt. Hon var väl utsliten efter att ha spenderat sin ungdom med att springa upp och ner längs gatan och kasta slängkyssar på folk så nu kunde hon bara sitta stilla med sin gamla kaffekopp och hoppas på att någon var trött på att bära runt sina mynt efter en lång dag.

Apropå mynt så är det något annat som irriterar mig. Mynt är jobbiga och om man befinner sig i Italien så är det euron som är gällande valuta. Euron har inte mindre än 8(!) valörer i myntform så du kan ju själv räkna ut hur mycket dina byxor väger efter en lång mat- och shoppingtur. Finns det någon som överhuvudtaget gillar mynt? Varför har man inte bara sedlar? Sedlar är bra. Man kan vika dem, de väger ingenting, de kan förvandlas till små flygplan eller användas som papper om man är i akut skrivnöd. Vad kan man göra med mynt? Ingenting! De är bara i vägen. De gör i och för sig mer ont när man kastar dem på luffare och tiggare men det är nog det enda det är bra till.

Om vi då kanske ska återvända till tiggarna så stötte jag faktiskt på två tiggare under min resa som stack ut från mängden och som nästan gjorde sig förtjänta av lite lösa mynt (var kommer förresten det uttrycket ifrån och vad är motsatsen till ”lösa” mynt?). Den ena var en snubbe som saknade båda sina ben och en arm, han satt och tiggde mot en vägg när vi köade för att komma in i Vatikanmuséet. Även om han inte utförde något trick så erbjöd han ju ändå lite visuell underhållning, han fick dock inga pengar av mig. Hur han tog sig till platsen förstår jag dock inte, han kanske har någon tiggarpimp som kör runt honom i stan och dumpar av honom på platser där det finns mycket folk.

Den andre tiggaren som stack ut från mängden såg jag också när jag köade till Vatikanmuséet (stod trots allt i kö i nästan en timme så hann med en del). Den här snubben låg bara raklång på marken och skakade med en käpp i handen. Hans huvud var täckt av en massa bölder stora som clementiner och även han undrar jag hur han lyckades ta sig dit, han var knappt kapabel att hålla ut sin hand. Han hade kanske också en tiggarpimp som skopade upp honom efter utfört dagsverke.

Nä, nu ska jag gå och svälja lite mynt i olika valörer för att se vilket som snabbast kommer ut igen. Jag återkommer med en detaljerad rapport.
Till Blogbag
Kommentarer

Namn (obligatoriskt)
Blogbagtitel (klipp och klistra titel ovan)
Kommentar (obligatorisk)
FRA-flagga (obligatorisk förstås)
 
Get Firefox!