START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT
Ursäkta mig, har ni tappat en Spork?
2007-12-09 20:57:09

Om ni har läst min senaste blogbag (om ni inte har gjort det så kan ni lika gärna kila dit nu: Bang, bang Interrobang!) så vet ni vad jag tycker om MacGyver och hans fantastiska uppfinningsrikedom. Sedan jag skrev detta har jag funderat på en del av MacGyvers uppfinningar och tricks. En favorit som alltid återkommer är den gången då MacGyver måste ta sig in i ett kassaskåp för att komma åt något superviktigt (förmodar jag, han hade kanske bara glömt sin lunchmacka där inne och lunchtimman var slagen, men var antagligen något viktigare om jag minns det generella avsnittsupplägget korrekt).

I vilket fall som helst så var det ju förstås inget vanligt kassakåp, sådana öppnar MacGyver i sömnen med hjälp av en klick tandkräm och ett par strumpor. Detta kassaskåpet öppnades med hjälp av fyra toner som ägaren hade inspelade i en liten dosa som han alltid bar med sig. MacGyver gömmer sig i en garderob och lyckas höra tonerna när ägaren öppnar kassaskåpet. När ägaren är borta hoppar MacGyver ut ur garderoben (ja, jag bjuder på den öppningen till plumpa homoskämt) och plockar fram fyra vinglas och en flaska vin. Han fyller glasen tills de avger korrekt ton för att på så sätt kunna återskapa kodsekvensen och öppna valvet. Han råkar dock hälla lite för mycket vin i ett glas och måste, med en hemsk grimas av ogillande som följd, dricka lite ur glaset för att mängden ska bli korrekt. MacGyver dricker inte alkohol! Detta hade varit oförlåtligt i de flesta fall, men MacGyver är faktiskt ursäktad även om det medför en ansenlig mängd minuspoäng.

Nu var det dock inte min avsikt att filosofera om MacGyver ännu en gång, det jag däremot hade tänkt ordbasja om är uppfinningar i största allmänhet. När räknas något som en uppfinning? Är allt som finns uppfinningar? Någon person har ju kommit på det någon gång. Alla MacGyvers prylar är ju übertuffa och kvalificerar sig förstås automatiskt, men all annan skit som finns då? Är t ex halsduken en uppfinning? Det är ju egentligen bara ett tygstycke som man virar runt halsen. Och fickludd då? Det har väl någon person kommit på för det måste ju följa med byxorna när de är nya. Hur skulle det annars komma dit?

Sen har vi ju alla korkade komboprylar. Något geni som kommit på att man kan kombinera uppfinning 1 med uppfinning 2 så får man uppfinning 3. Wow, fantastiskt! Måste dock erkänna att sporken är en rätt jävla grym kombopryl.


Jag använder t ex Plackers istället för klassisk tandtråd och just Plackers är ju en typisk kombopryl. Du har tandtråd och du har ett plasthandtag, kombinera dessa och ser man på, tandtråd på pinne. Tandtråd i sin tur är ju egentligen bara tråd fast i ett annat material. Blir något en uppfinning om man byter material på en befintlig sak? I så fall har jag en egen grej som jag tror skulle kunna bli stort. Handdukar av plast, ”För er som tycker att man blir torr alldeles för snabbt med en traditionell handduk”. Man skulle kanske kunna få en ny uppfinning om man tog bort saker från befintliga prylar? Skor utan sula, ”För er som vill ha den där härligt barnsliga barfotakänslan året om”.

Något jag skulle vilja efterfråga är mjukt toapapper som är hållbart. Är det för mycket begärt att vilja ha ett papper som inte känns som sandpapper när du torkar röven och som inte smulas sönder så fort det kommer i kontakt med vätska? Hör av er om ni lyckas uppfinna det!
Till Blogbag
Kommentarer

Namn (obligatoriskt)
Blogbagtitel (klipp och klistra titel ovan)
Kommentar (obligatorisk)
FRA-flagga (obligatorisk förstås)
 
Get Firefox!