START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT
Kalle Ankas mjuka klappar
2010-01-05 11:25:31

Så vad är det egentligen för skillnad på ett par vantar och ett par handskar? Kan ett par vantar kallas handskar och tvärt om? Detta kan kanske tyckas trivialt, men den dagen vi slutar ifrågasätta alla småsaker i livet är den dagen jag slutar skriva blobags, och vi vet ju alla hur jävla hemskt det skulle vara. I vilket fall som helst så har jag snackat lite med några väl valda vänner angående mitt handbeklädnadbenämningsproblem (shit pommes frites vilket fräsigt ord jag precis uppfann!) och vet egentligen inte om jag blivit så mycket klokare. Vad som dock verkar vara klart är att det är materialet som avgör benämningen på plagget och som tumregel (hehe) kan man säga att är det skinn så snackar vi om handskar och tyg/ull/stickat/alla-andra-hippie-material så snackar vi vantar. Detta är dock inte helt sant förstås, det hade varit alldeles för enkelt och inte riktigt värdigt en blogbag. Säger man vantar tänker de flesta på tumvantar, alltså de som bara är uppdelade i ett fack för tummen och ett fack för resterande fingrar. Har du separata fack för varje finger kallas det oftast för fingervantar. Fingervantar gjorda i skinn eller läder blir helt plötsligt ett par handskar, men tumvantarna är och förblir tumvantar oavsett om de är gjorda av ull, skinn eller majonäs.

En variant som jag inte helt lyckats klura ut är de stickade fingervantarna med avklippta toppar/fingrar; de blir ju fingerlösa fingervantar, men fingervantar utan fingrar borde väl vara vanliga vantar? Eller? Stötte nyligen även på en variant där man hade tagit ett par stickade tumvantar och försökt sig på samma sak, alltså klippt bort toppen. Dessa naturens missfoster vill jag dock inte ens börja att diskutera utan kan bara säga att de borde värma handen ungefär lika mycket som en långärmad tröja som går ner lite på handen. Jävligt lite alltså! I nedanstående diagram försöker jag att reda ut begreppen lite och för de totalt sinnesslöa läsarna vill jag påpeka att siffrorna längst till vänster representerar antalet fingrar.Ni kanske tycker att det fortfarande känns trivialt, men tänk er följande situation. Ni är en überhemlig agent vars mål är att neutralisera en dansk spion som har tagit sig in i landet för att stjäla kungens jaktgevär. Danskarna tror att detta geväret besitter magiska krafter och att det kan hjälpa dem att vinna den till synes omöjliga kampen mot bävrarna som håller på att ta över Jylland. Föga vet de att det är ett helt vanligt gevär och att kungen hade klarat sig bra utan det, men inte fan kan vi ge något till danskjävlarna som de faktiskt vill ha. Du har i ett kuvert fått instruktioner som säger att dansken kommer att vara iklädd svarta fingervantar och att det under operationen kommer att finnas en annan agent, vars identitet du inte känner till i förväg, som kommer att bära ett par svarta handskar. Ditt mål är att skjuta dansken och om du missar så tar den andre agenten över och slutför jobbet. Du infinner dig på plats och tidpunkt som nämnts i kuvertet och möts av följande, vad gör du? Vem är dansk och vem är agent? A eller B?Så vad svarade du? A? B? Båda två är förstås fel då detta är en kuggfråga. Som agent måste du förstå att en full danskjävel inte är något verkligt hot. Ge honom en jonken öl och sätt honom på nästa tåg till Danmark så är det problemet löst. Nä, det riktiga hotet är faktiskt Skurt som tappat förståndet efter för mycket framgång i tidig ålder och nu sitter med ett prickskyttegevär bakom busken i bilden och skjuter småbarn och pensionärer.Var inte blyga för att lägga en kommentar nedan och säga vad ni tycker om detta problemet.
Till Blogbag
Kommentarer

2010-01-05 12:59:18
Majonnäs-vantar är inte att rekommendera då de skyddar föga mot kyla. Däremot kan man om man ätit lite för mycket julmat och fått tjocka händer, smörja in dem med just majonnäs för att lättare komma i sina skin- eller läderhandskar. (gammalt husmorstrix)
Skrivet av: Socciplast

2010-01-07 11:54:48
Har ett tillägg på ett par vantar som jag har. dom har separata fack för alla fingrar innuti. Men utanpå är dom som en vante... Dom är i fleece.
Skrivet av: Jocke jansson

2010-01-07 12:13:15
Socciplast: Grymt tips, det tackar vi för! Jocke: Känner att vi behöver ett namn på dessa. Hantar eller Vanskar är mina förslag.
Skrivet av: sandbag

2010-01-07 12:49:08
Nu har du för f*n gått för långt scumbag. Vi danskar dricker för fan inte en "jonken öl" Vi dricker en Tuborg, en Carlsberg eller möjligtvis en Harbro
Skrivet av: Dansken

2010-01-07 16:16:59
Du, jag har faktiskt ett par vantar där hemma som ställer till det lite. Det är ett par fingervantar utan fingertoppar men med en tumvantetopp som man kan välja att VIKA NER. Tänk dig en kista som du kan öppna och stänga. Exakt så fungerar vanten. Sjukt va? Som en kista. Kistfingervante? Kombo-vante? Ah jag vet inte. Men jag vet att det är en helt sjuk vante.
Skrivet av: El grande zorro

2010-01-08 11:34:48
Om nu fingerhandskar är gjorda i läder och kallas handskar. Vad är då skidhandskar för något?! Dess handskar måste inte vara gjorda i läder men det känns ändå som att handskar passar just denna accessoar. Min tes är därför att handskens vara eller icke vara har med materialets vattenavstötande egenskaper. Tänk er en vante i goretex, skulle inte ni kalla en "fingervante" i gore tex en handske.
Skrivet av: Ebo

Namn (obligatoriskt)
Blogbagtitel (klipp och klistra titel ovan)
Kommentar (obligatorisk)
FRA-flagga (obligatorisk förstås)
 
Get Firefox!