START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT

Ankis kanelbullar
Kategori: Bakat  
40 st
5 dl mjölk 
1 tsk salt 
75 g smör 
1 dl socker 
15 dl vetemjöl 
1 paket torrjäst 
Fyllning
175 g smör 
1 dl socker 
3.5 tsk vaniljsocker 
kanel 
Pensling
1 ägg 
pärlsocker 
 
Smält smöret till degen i en kastrull. Häll socker och salt i en bunke. Blanda 13-14 dl vetemjöl med torrjästen i en annan bunke. Häll mjölken i det smälta smöret och se till att det är 45-50 grader. Häll degvätskan över socker- och saltblandningen och rör runt ett tag så det löser sig. Häll i mjölet/torrjästen och arbeta ihop till en deg. Den blir ganska lös så jag brukar hälla ut den på bordet och knåda in ytterligare ca 1 dl vetemjöl. När degen släpper från bordet och händerna är det nog med mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk i 40-45 minuter. Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen. Rör dem smidiga med en gaffel. Förbered med att lägga bakplåtspapper på plåtar. Häll ut degen på bakbord igen och knåda igenom ordentligt, ca 5 minuter. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut till en rektangel, ca 50 x 30 cm. Bred ut hälften av fyllningen på rektangeln och strö ordentligt med kanel över. Rulla ihop i önskad form och dela degen i ca 24 bitar. Lägg på plåt och låt jäsa i ytterligare 40-45 minuter. Gör likadant med den andra delen av degen.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker strax innan gräddningen. Grädda i nedre delen av ugnen till dess bullarna blir gyllenbruna på 6-8 minuter.
Källa: Sydsvenskan - 2004.10.04
Get Firefox!