START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT

Flamberad rostas med calvadossås och varm svamp- och ostsallad
Kategori: Huvudrätt    
4 portioner
600 g rostas, skivad 
1 tsk salt 
2 krm svartpeppar, nymalen 
2 msk calvados 
Calvadossås
2 msk socker 
2 dl rödvin 
2 msk kalvfond 
2 dl vatten 
1 krm svartpeppar, nymalen 
1 tsk maizenamjöl 
1 msk calvados 
1 tsk smör 
Rösti
750 g potatis 
0.5 tsk salt 
1 krm svartpeppar, nymalen 
1 msk smör 
Svampsallad
1 äpple(n) (stort, syrligt)
1 rödlök(ar) 
300 g kantareller 
2 msk smör 
100 g ost, tärnad (Allerum XO eller västerbottenost)
1 påse babyspenat 
2 krm salt 
1 krm svartpeppar, nymalen 
 
1. Sås: Smält sockret i en kastrull, låt det bli ljusgult. Tillsätt vin, fond vatten och peppar. Låt det koka ihop tills ca 2 dl återstår. Red av med majsstärkelse utrört i vatten. Koka upp.

2. Rösti: Skala och riv potatisen. Blanda med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek 8 rösti, ca 3 min på varje sida. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Hit går att förbereda. Värm strax före servering i 200º, ca 5 min.

3. Svampsallad: Kärna ur och skiva äpplet. Skala och klyfta löken. Ansa och skölj kantarellerna, stek dem tills all vätska försvunnit. Tillsätt smör och stek ytterligare ca 3 min.

4. Blanda ner lök och äpple. Stek ca 3 min under omrörning. Vänd ner ost, spenat och sallad. Salta och peppra.

5. Salta och peppra köttet. Stek det i smör ca 3 min på varje sida. Häll på calvados och låt det bli riktigt varmt. Tänd på spriten med en tändsticka, men var försiktig och låt inte stekpannan stå under fläkten.

6. Häll calvadosskyn i såsen och låt koka upp. Servera köttet direkt med sås, rösti och sallad.
 
Kommentar
Spröd päronrulle med kanelglass utgör en bra efterrätt till detta recept.
 
Dryckestips
Ramos 2005 (6139) - Mer info
Källa: Allt Om Mat 2007:16
Get Firefox!