START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT

Helstekt oxfilé med timjankryddad potatisgratäng
Kategori: Huvudrätt  
4 portioner
600 g oxfilé 
1 kg potatis 
1 gul lök, skivad 
2 vitlöksklyfta(or), pressad 
3 dl vispgrädde 
3 dl mjölk (standard)
1 tsk timjan 
salt 
svartpeppar 
2 dl gratängost 
1 paket rödvinssås 
200 g haricot verts 
1 schallotenlök(ar), finhackad 
 
1. Koka upp grädde och mjölk, tillsätt skivad potatis, lök, vitlök, timjan, salt och peppar. Sjud potatisen 10-15 minuter tills den blir mjuk och häll sedan över till eldfast form. Så här långt kan man förbereda innan.

2. Toppa med gratängosten och gratinera 30-40 minuter på 175 grader.

3. Salta och peppra den hela köttbiten väl. Stek köttet runt om i het panna med smör.

4. Stek köttet färdigt i ugn på 175 grader. Stek med termometer för perfekt resultat – rare 40 grader, medium 55 grader, well done 65 grader.

5. Koka haricots verts i saltat vatten 5 minuter, häll av vattnet, lägg i en klick smör och schalottenlöken.

6. Servera oxfilén i skivor med gratäng, rödvinssås och haricots verts.
Källa: alltommat.se
Get Firefox!