START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT

Filéspett med potatissallad och rödlökssmör med sardeller
Kategori: Huvudrätt  
8 personer
600 g oxfilé 
600 g fläskfilé 
500 g salsiccia 
2 msk rapsolja 
2 tsk salt 
0.5 krm svartpeppar, nymalen 
Potatissallad
1.5 kg färskpotatis 
2 msk olivolja 
1 msk flingsalt 
300 g sockerärter 
160 g babyspenat 
50 g valnötskärnor 
1 apelsin 
2 msk dijonsenap 
1 dl rapsolja 
1 tsk salt 
Rödlökssmör med sardeller
1 rödlök(ar) (lite)
2 dl rödvin 
0.5 msk socker 
0.5 tsk salt 
svartpeppar, nymalen 
12 st sardeller 
150 g smör 
 
1. Rödlökssmör: Skala och finhacka rödlöken och lägg i en kastrull. Tillsätt rödvin, socker, salt och peppar. Koka tills allt vin kokat in. Låt kallna.
2. Finhacka sardellfiléerna. Rör smöret fluffigt med elvisp tillsammans med sardellhacket. Blanda i rödlöken. Låt smöret stå i rumstemperatur till servering eller förvara det i kylskåpet och ta fram ca 2 timmar före servering.
3. Putsa och skär oxfilén i ca 3 x 3 cm stora bitar. Putsa fläskfilén och skär den i tunna skivor. Skär korven i ca 3 cm breda bitar. Trä upp kött och korv växelvis på grillspett. träspett bör ha blötlagts innan.
4. Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö på salt. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 25 min. Ansa och skär sockerärterna mitt itu på diagonalen. Skölj eventuellt spenaten.
5. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 1 msk saft. Blanda skal, saft och senap. Tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig vispning. Krydda med salt. Blanda den nyrostade potatisen med grönsaker och apelsindressing.
6. Grilla spetten på utegrill eller i grillpanna ca 8 min runt om. Servera med potatissallad och smör.
 
Kommentar
Oxfilé och fläskfilé skärs i olika stora bitar och kan därför blandas på spettet och ändå bli perfekt grillade. Rödlökssmöret är gott mjukrört men kan naturligtvis rullas och förvaras i frysen.
Källa: Allt om mat
Get Firefox!