START FOODBAG BLOGBAG LÄNKAR ÖVRIGT

Köttfärspaj med aubergine och fetaost
Kategori: Huvudrätt    
6 portioner
Pajdeg - Light
75 g smör 
3 dl vetemjöl (180 g)
50 g Kesella lätt 
Fyllning
1 aubergine (350 g)
2.5 tsk salt 
1 gul lök 
2 vitlöksklyfta(or) 
1.5 msk olivolja 
600 g nötfärs 
2 tsk sambal oelek 
0.5 dl mynta, hackad 
200 g fetaost 
2 ägg (stora)
Garnering
mynta 
Till servering
sallad (med tex tomater, rödlök och någon dressing)
 
1. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och naggan botten. Låt den vila i kylen ca 30 min.

2. Skala auberginen och skär den i skivor. Strö på salt och lägg dem i ett durkslag ca 30 minuter så att vattnet dras ur.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt löken och stek utan att den tar färg, ca 1 min.

4. Öka värmen och finfördela köttfärsen i lökblandningen. Krydda med sambal oelek och salt. Låt alltsammans fräsa ca 5 minuter. Blanda ner finhackad mynta och låt den svalna.

5. Skölj snabbt aubergineskivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper. Hetta upp ½ msk olja i en stekpanna och stek skivorna ca ½ min på varje sida.

6. Förgrädda pajskalet i 200° mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 175°

7. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten på pajformen. Tärna fetosten och blanda ner drygt hälften av den i köttfärsblandningen. Blanda även ner äggen och bred ut allt i pajformen ovanpå auberginen. Lägg resten av auberginen och fetaosten ovanpå och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

8. Servera pajen ljummen, garnerad med färsk mynta, tillsammans med en tomatsallad.
Källa: Allt Om Mat 2005:8
Get Firefox!